Soya soslu tavuk
Liquirizia purissima'daki son yazım buraya geçiremeden kayboldu. Nasıl oldu demeyin, ben de daha önce blog yazarlarının yazılarının kayıp olmasıyla ilgili şikayetlerini anlamazdım. Ama sayfanın görüntüsü ile ilgili değişiklik yaptım ve sayfaya geri döndüğümde son yazı gitmişti. Yapacak bir şey yok, ileride bir gün tekrar yazmam gerekecek.
Eğer hayatınızda rejim yapmışsanız, doktor ve ya magazin dergisi tavsiyesi üzerine kırmızı et tüketiminizi azaltmaya çalışmışsanız, ya da bekar hayatın sadece makarna yiyerek geçmeyeceğini anlayıp başka bir şeyler pişirmeye kalkışmışsanız tavada pişmiş tavuk göğüs ile tanışıklığınız vardır. Ve eminim kısa sürede çok sıkıcı bir yiyecek olmuştur sizin için. Bu aslında üzücü bir durum çünkü tavuk güzel bir yiyecek.
Başka üzücü bir durum da soya sosunun heyecanlı acemiler tarafından kullanımı. Kaç kere beğenme numarası yapmak zorunda kalarak arkadaşlarımın ya da akrabalarımın yaptığı, tavuk eti ve soya sosundan ibaret "soya soslu tavuk" yemeği yediğimi bilmiyorum. Bildiğim şey buna bir "dur" denmesi gerektiği. Durum aslında açık, bir yemeğe soya sosu eklemek yemeğe lezzet katmak için tek başına bir çözüm değil. Hele ana unsur tavuk eti gibi kuvvetli bir tada sahip olmayan bir yiyecekse.
Uzun uğraşlar sonuçu, mutfak işlerindeki engin bilgi ve birikimimi kullanarak bu iki üzücü duruma çözüm olacak tek bir tarif geliştirdim. Daha adını koyabilmiş değilim ama tarif aşağıda.
(isimsiz soya soslu tavuk yemeği)
bir kişilik
-bir büyük parça yağsız, derisiz tavuk göğüs. 1,5cm'lık küpler olacak şekilde ufak doğranmış
-6-7 orta boy mantar, diklemesine dilimlenmiş
-1-2 domates, doğranmış
-3 çorba kaşığı soya sosu
-biraz acı sos (isteğe bağlı, acıya dayanıklılığınıza göre ayarlayın)
Bir tavaya bir çorba kaşığı zeytinyağı koyup tavayı yüksek ateşte ısıtmaya başlayın. Tava ısınınca doğranmış domatesleri içine atıp arada bir karıştırarak pişirin. Ufak doğradığınız tavuk etini küçük bir kaba koyun ve üzerine soya sosunu (ve istiyorsanız azıcık acı sosu) ekleyip karıştırın. Domatesler sularını saldıklarında dilimlenmiş mantarları ekleyin. Mantarlar pişmek üzereyken tavanın ortasındaki malzemeyi yanlara itip tavuğa yer acın. Kaptaki tavuğu sosuyla beraber tavaya boşaltın. Tavuklar küçük parça olduklarından çabuk pişecekler. Parçaların bir yüzleri piştiğinde onları teker teker çevirin. İki tarafları da piştiğinde bütün malzemeyi birbirine karıştırıp 30 saniye daha pişirin. İşte bu kadar!
Eğer hayatınızda rejim yapmışsanız, doktor ve ya magazin dergisi tavsiyesi üzerine kırmızı et tüketiminizi azaltmaya çalışmışsanız, ya da bekar hayatın sadece makarna yiyerek geçmeyeceğini anlayıp başka bir şeyler pişirmeye kalkışmışsanız tavada pişmiş tavuk göğüs ile tanışıklığınız vardır. Ve eminim kısa sürede çok sıkıcı bir yiyecek olmuştur sizin için. Bu aslında üzücü bir durum çünkü tavuk güzel bir yiyecek.
Başka üzücü bir durum da soya sosunun heyecanlı acemiler tarafından kullanımı. Kaç kere beğenme numarası yapmak zorunda kalarak arkadaşlarımın ya da akrabalarımın yaptığı, tavuk eti ve soya sosundan ibaret "soya soslu tavuk" yemeği yediğimi bilmiyorum. Bildiğim şey buna bir "dur" denmesi gerektiği. Durum aslında açık, bir yemeğe soya sosu eklemek yemeğe lezzet katmak için tek başına bir çözüm değil. Hele ana unsur tavuk eti gibi kuvvetli bir tada sahip olmayan bir yiyecekse.
Uzun uğraşlar sonuçu, mutfak işlerindeki engin bilgi ve birikimimi kullanarak bu iki üzücü duruma çözüm olacak tek bir tarif geliştirdim. Daha adını koyabilmiş değilim ama tarif aşağıda.
(isimsiz soya soslu tavuk yemeği)
bir kişilik
-bir büyük parça yağsız, derisiz tavuk göğüs. 1,5cm'lık küpler olacak şekilde ufak doğranmış
-6-7 orta boy mantar, diklemesine dilimlenmiş
-1-2 domates, doğranmış
-3 çorba kaşığı soya sosu
-biraz acı sos (isteğe bağlı, acıya dayanıklılığınıza göre ayarlayın)
Bir tavaya bir çorba kaşığı zeytinyağı koyup tavayı yüksek ateşte ısıtmaya başlayın. Tava ısınınca doğranmış domatesleri içine atıp arada bir karıştırarak pişirin. Ufak doğradığınız tavuk etini küçük bir kaba koyun ve üzerine soya sosunu (ve istiyorsanız azıcık acı sosu) ekleyip karıştırın. Domatesler sularını saldıklarında dilimlenmiş mantarları ekleyin. Mantarlar pişmek üzereyken tavanın ortasındaki malzemeyi yanlara itip tavuğa yer acın. Kaptaki tavuğu sosuyla beraber tavaya boşaltın. Tavuklar küçük parça olduklarından çabuk pişecekler. Parçaların bir yüzleri piştiğinde onları teker teker çevirin. İki tarafları da piştiğinde bütün malzemeyi birbirine karıştırıp 30 saniye daha pişirin. İşte bu kadar!
0 Comments:
Yorum Gönder
<< Home